Marsliden

Latitud 65 grader nord I södra Lapplandsfjällen, 5 mil från svensk-norska riksgränsen, 10 mil från Vilhelmina och 40 mil från Sundsvall ligger den vackra och oexploaterade fjällbyn Marsliden. Hit kan du fly från en vardag i högt tempo. Denna lilla fjällby blev välkänd genom Bernhard Nordh’s böcker om nybyggarna som kom till Marsliden på 1800-talet, I Marsfjällets skugga och Fjällfolk. Mitt i Marsliden ligger Kanons Kiosk/café och prylmuseum, det är här ni hämtar nyckel till stugbyn. Här fungerar även dropin bokning när det finns lediga stugor!

När du är i Marsliden kan du titta in i kopian av Pålssons stuga, första nybygget i byn känt från Nordh’s böcker. Marsliden är en fantastisk plats, sommar som vinter. Oavsett när du kommer hit kan vi lova dig en speciell upplevelse. Naturen är storslagen och byn, med sina 30 invånare, präglas av en härlig norrländsk mentalitet. Marsliden har den unika egenskapen att fortfarande vara en orörd pärla. Har man en gång besökt byn är det dock lätt att bli fast. Antagligen eftersom det är en av Sveriges vackraste platser. Marsliden är porten till det storslagna Marsfjällen där högsta toppen, Marsfjällstoppen är 1589 m.ö.h!


Marsfjällen

Fjällmassiv i södra Lapplandsfjällen

Marsfjälls massiven i dom södra Lapplands fjällen består av ett antal toppar som sträcker sig från Marsliden, Fatmomakke och från Kittelfjäll. Högsta toppen är Marsfjällstoppen, 1589 m.ö.h! Under sommaren och hösten är det en naturupplevelse att vandra i dessa vackra och lätt tillgängliga fjällmassiv.

Att vandra på leder mellan Marsliden, Fatmomakke och Kittelfjäll är populärt där ju också lederna börjar och slutar, men man kan också lämna leden för mera krävande vandring och för att bestiga diverse toppar i området. Att bestiga den högsta toppen, Marsfjällstoppen är en oslagbar upplevelse, utsikten är spektakulär, en klar dag ser man vida omkring i Lappland och långt in i Norge.